TIEŠI NO ITĀLIJAS
Blue d'Aosta Erborinato
Neapstrādāts zilais siers, kas izgatavots no pasterizēta govs pilnpiena, ko radījis Dr. Battista Locatelli un pirmo reizi tas bija ražots 2005. gada 8. martā Centrale laitière de la Vallée d' Aoste.
To ražo, inokulējot pasterizētu pilnpienu no Valle d' Aosta šķirnes govīm (sarkano plankumu Valdostana un melno plankumu Valdostana šķirnes), kas iegūts tikai no Valle d'Aosta audzētavām 600/700 metru augstumā virs jūras līmeņa, ar Penicillium roqueforti kultūru un atsevišķiem piena fermentiem; ražošanas procesa gaitā pienam ļauj ieskābt, lai iegūtu biezpienu ar nepieciešamo pienskābes līmeni, kurš pēc tam vairs netiek vārīts. Nogatavināšanai nepieciešamas no 90 līdz 120 dienas kontrolētos mitruma un temperatūras apstākļos. Stingra, kompakta, balta pasta ar raksturīgu marmora rakstu.
Bleu d' Aoste izcīnīja zelta medaļu zilā siera kategorijā gan Kalnu siera 4. olimpiādē, kas notika 2005. gada oktobrī Veronā, gan 6. posmā, kas notika 2007. gada oktobrī Oberstdorfā (Vācija).